Bix Beiderbecke

Oude jazz, de sfeer van stijlvolle pakken en flapper dresses, de riverboats op de Missisipi en een nieuwe stijl in muziek. Het is de tijd van Bix Beiderbecke, de jaren twintig van de vorige eeuw. Wanneer je vandaag oude jazz opnamen beluisterd brengt dat meteen een heel eigen unieke sfeer met zich mee. De opname apparatuur stond nog in de kinderschoenen en op sommige opnames klinken zelf geluiden zoals het verkeer buiten de studio door. De tijdsgeest van de jaren twintig is aanwezig en klinkt door de muziek heen.  Of je nu vinyl of een geremasterde cd opzet. De muziek uit de jaren twintig van de vorige eeuw ademt pure nostalgie.

Leon (Bix) Beiderbecke

Bix Beiderbecke kan worden gezien als één van de grootste jazz cornettisten van de oude tijd. Hij is geboren op 19 maar 1903 in Davenport en overleed in 1931 op 28 jarige leeftijd. Veel en diep in het whiskyglas kijken was de reden van dit vroegtijdig overlijden.  Ook al was zijn leven maar kort, Bix Beiderbecke staat tot vandaag bekend als muzikaal genie.

Bix Beiderbecke groeide op in een middenklasse gezin en ontwikkelde zich  samen met Louis Armstrong als één van de beste jazz musici van de jaren twintig van de twintigste eeuw. Bix was virtuoos op zowel de piano als de cornet.

Als  tiener was Bix al vaak te vinden aan de oevers van de Missisipi en daar luisterde hij naar bands die speelden op de “Riverboats” uit het zuiden. Geïnspireerd leerde hij zichzelf het spelen op de cornet en deed dit op een geheel eigen maar moeilijke manier. Later leerde hij op een makkelijker en technisch correctere wijze spelen. Het moeilijk doen had hem wel gebracht dat hij later veel makkelijker de moeilijke passages in de muziek kom spelen. Zijn eigen weg  heeft dan ook zeker hebben bijgedragen aan zijn virtuositeit.

De muzikale loopbaan van Bix Beiderbecke

Als student was Bix Beiderbecke weinig succesvol.  Uiteindelijk eindigde hij op de militaire academie. In die periode bezocht hij in zijn vrije weekeinden de jazz clubs in Chicago’s South Side. In deze clubs speelden veel muzikanten die hun roots in New Orleans hadden, de bakermat van de oude jazz.

Bix Beiderbecke was niet voor het leger is de wieg gelegd en verliet de militaire academie al na anderhalf jaar. In 1923 kreeg hij zijn eerste baan als jazzmuzikant in een jazz club in Ohio waar hij met zijn band “the Wolverines” aan de bak kon. In 1924 maakte hij als Pionier zijn eerste plaat opnames. Snel na die eerste opnames verlieten verschillende leden de Wolverines en Bix  Beiderbecke zelf kwam terecht bij de band van Frankie Trumbauer. Zijn muzikale loopbaan kwam bij Frankie Trumbauer in een stroomversnelling terecht. In 1927 speelde hij bij Jean Goldkette en stapte daarna over naar het Paul Whiteman orkest, in die tijd het best betaalde jazz orkest.

Spelen in kroegen en jazz clubs eist zijn tol. De drank die in  kroegen en op riverboats altijd ruim voorhanden was zorgde bij muzikanten in de jaren twintig voor problemen. Dit gold ook voor Bix Beiderbeckel. Bix dronk veel, zoveel dat hij al snel problemen kreeg met zijn band.  In 1931 overleed Bix op 28 jarige leeftijd, volgens velen als gevolg van de drank maar feitelijk overleed Bix Beiderbecke aan de gevolgen van een longontsteking